Aktualności
Warsztaty kulinarne w Długiem 27.01.2015
Stowarzyszenie Forum Chociwelskie zrealizowało projekt pn. „ Warsztaty kulinarne w Gminie Chociwel”. Celem projektu była poprawa życia mieszkańców na obszarach wiejskich poprzez organizację warsztatów kulinarnych będących ofertą spędzania wolnego czasu wpływających na wzrost świadomości związanej ze zdrowym żywieniem, zdobyciem umiejętności kulinarnych i integrację lokalnej społeczności.
W ramach projektu w miesiącu styczniu odbyły się warsztaty kulinarne w Chociwlu, Karkowie i Długiem. Warsztaty prowadzone były przez profesjonalnych kucharzy, którzy wykonali potrawy w oparciu o niedoceniane w naszej kuchni kasze, warzywa i zioła. Oprócz przygotowanych potraw w postaci przystawek, dań jednodaniowych i obiadu, zaprezentowali dekoracje stołu i potraw.
Na zakończenie projektu 29 stycznia w Pałacu nad Jeziorem w Chociwlu odbył się konkurs kulinarny, gdzie uczestniczki warsztatów przygotowały potrawy w oparciu o kasze, warzywa i zioła. Jury pod przewodnictwem Pana Artura Skorupy oceniło przygotowane potrawy.
I miejsce w kategorii przystawka otrzymała Pani Hanna Ziarniewicz za gryczane ciasteczka,
I miejsce w kategorii potrawa jednodaniowa Pani Marianna Kurpiel za zupę grzybową z kluskami,
I miejsce w kategorii obiad Pani Henryka Łonyszyn za żeberka w sosie własnym.
Uczestniczki warsztatów wybrały najciekawszą potrawę chleb gryczany ze smalcem w wykonaniu Pani Krystyny Szałczyńskiej. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowy dyplom i fartuszek z napisem „Mistrz Kuchni”. Był to zasłużony tytuł, gdyż wszystkie potrawy były smaczne, estetycznie podane, nawiązywały do staropolskiej tradycji wykorzystującej kasze, warzywa i zioła w przygotowanych potrawach.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju”, objętego PROW na lata 2007-2013 Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Poniżej kilka zdjęć z warsztatów w Długiem. Temat - potrawy jednodaniowe.
Wpis z 12 lutego 2015 r.